Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wer hat, dem wird gegeben

Wer hat, dem wird gegeben

Die Gleichnisse Jesu

Eugen Drewermann

Wer hat, dem wird gegeben,  Eugen Drewermann

Patmos, 08/2008,
ISBN 978-3-491-21004-2

Het boek is een uitgebreid interview van Richard Schneider, de tv-journalist en schrijver, met Eugen Drewermann, de theoloog en psychotherapeut, over 15 gelijkenissen uit de synoptische evangeliën van Mattheüs, Marcus, Lucas. De gesprekken zijn in maart van 2008 gevoerd in Paderborn, de woonplaats van Drewermann. Aan het begin van elk hoofdstuk staat de gelijkenis uit de herziene uitgave van 1984 van de vertaling van Martin Luther.
De gelijkenissen zijn vaak raadselachtig en de ‘struikelblokken’ roepen spontaan vragen op en lokken nog al eens een protest uit, zoals bij de uitspraak: ‘Wie heeft, die zal gegeven worden’ (in de gelijkenis van de toevertrouwde talenten, Mattheüs 25, 14-30).

Bij het lezen van dit interessante interview is het, alsof je bij de twee heren aan tafel zit en getuige bent van een boeiend gesprek. De stille toehoorder herkent in de vragen van de interviewer zijn eigen vragen en is met hem nieuwsgierig naar de antwoorden die Eugen Drewermann geeft. Hij weet het cruciale punt in de gelijkenis te vinden, waarop het verhaal zich naar een ander niveau beweegt. Dan wordt duidelijk wat Jezus wil zeggen. Het is een taal voor de ziel, die te allen tijde op zoek is naar God. De uitleg van Drewermann is zeer verhelderend en inspirerend.
(Aart de Groot)