Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Die Apostelgeschichte

Die Apostelgeschichte

Wege zur Menschlichkeit

Eugen Drewermann

Eugen Drewermann - Die Apostelgeschichte - Wege zur Menschlichkeit

(ca. 1000 Seiten)
Patmos Dezember 2011
ISBN 978-3-8436-0070-5

De ‘Handelingen van de apostelen’ is een vervolg op het Lucasevangelie, omdat het de uitbreiding van de Jezus-beweging binnen de hellenistische-romeinse wereld beschrijft. Even als in zijn evangelie wil Lucas de lezers niet slechts historisch informeren, maar ook geloof verkondigen. Op deze manier legt Eugen Drewermann de ‘Handelingen van de apostelen’ uit.
Hij vraagt ernaar wat mensen nodig hebben om hun leven te veranderen en hoe zij vanuit de strijd met hun levensangst in een veld van vertrouwen gevoerd kunnen worden. Overtuigend toont hij aan de hand van de geschiedenis van de vroege christelijke gemeente aan, hoe de boodschap van Jezus totaal misverstaan wordt, als zij moralistisch wordt uitgelegd – als een opzettelijke verandering van de levenswijze op grond van een nieuw zedelijk inzicht. Jezus stelde daarentegen de mensen in staat alleen naar God te luisteren en hij sprak stil in het hart van de mensen de taal van de liefde.
(vertaling tekst omslag, Aart de Groot)

Met dit commentaar heeft Eugen Drewermann zijn (meditatieve, psychotherapeutische) exegese van de boeken van de Evangelisten voltooid. Het is een meesterwerk, dat voor theologische studenten, predikanten, pastorale werkers en geïnteresseerde lezers een schat aan gedachten en verwijzende noten bevat, die inspirerend en helend het gedrag van mensen doorlichten en tot vernieuwing brengen.