Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Gestalten des Bösen

Gestalten des Bösen

Der Teufel – ein theologisches Relikt

Eugen Drewermann

Gestalten des Bösen, Eugen Drewermann

Im Gespräch mit Jörg-Dieter Kogel
Verlag Herder 2018
224 pagina’s
€ 22,00
ISBN Print: 978-3-451-38402-8

In het voorwoord schrijft Drewermann:
“…Uit een gesprek over het kwaad en het veelvoud van zijn voorstellingen en verschijningsvormen groeit zo een nadenken over angst en agressie, vertwijfeling en geloof, kwetsbaarheid en ontkenning, toevalligheid en zoeken naar het gerechtvaardigd zijn van het bestaan; over biologie, sociaalpsychologie en psychoanalyse; over de theologische leer van erfzonde en verlossing, over de kerkelijke dreiging met de hel en de christelijke hoop op de hemel. … Doel en betekenis van dit gesprek is dat vertrouwen groeit waar angst heerst totdat er geen ‘duivel’ meer bestaat en God alleen intocht houdt in onze ziel.”

“Waar komt het geloof in de duivel vandaan – en hoe kunnen we ervan afkomen? De duivel schijnt juist zijn comeback te vieren: Volgens een enquête gelooft een derde van de in Duitsland levende mensen in de duivel als belichaming van het kwaad. Maar wat is de oorsprong van de figuur van de duivel?
Scherpzinnig en onderlegd met kennis schetst Eugen Drewermann in gesprek met Jörg-Dieter Kogel de geschiedenis en oorsprong van de duivel. Zijn vlammende en opmerkelijke analyse leidt hem van de Perzische mythologie langs het Oude Testament, de Koran, de heksenvervolging tot Macbeth van Shakespeare en de 11e september 2001. Met zijn boek wil Drewermann echter niet alleen verklaren maar ook bevrijden, want hij is ervan overtuigt: Als wij de verlossingsboodschap ernstig nemen, hebben wij geen dreiging met de hel en geen duivel meer nodig.”