Ga naar de inhoud
Home » Blog » Über die Unsterblichkeit der Tieren – Über die Verwandtschaft allen Lebens

Über die Unsterblichkeit der Tieren – Über die Verwandtschaft allen Lebens

Eugen Drewermann

Über die Unsterblichkeit der Tieren ---- Über die Verwandtschaft allen Lebens - Zwei Essays

Zwei Essays
2022 Patmos Verlag
ISBN 978-3-8436-1379-8
107 bladzijden
€ 12

Het eerste essay1 ‘Over de onsterflijkheid van de dieren’: De christelijke theologie leidde tot de opvatting dat dieren slechts nuttige wezens zijn tot dienst van de mensen. Maar “De hemel zou geen hemel zijn zonder de dieren. Wij horen bij elkaar” (Eugen Drewermann).

1 Dit essay is eerder verschenen in 1990 (8e druk in 2001) bij Walter Verlag, met een voorwoord van Luise Rinser: “Als wij de schreeuw van de door de mensen gekwelde dieren zouden horen, dan zouden wij dit niet verdragen. Wij zouden onze oren dichtstoppen.”

Het tweede essay ‘Over de verwantschap van alle levens’: Vandaag de dag werken economie, wetenschap en techniek samen om levende wezens in geautomatiseerde levensmiddelenproducenten om te zetten. In de omgang met dieren, volgens de richtlijnen van de vervangingsreligie van het kapitalisme, verliezen de mensen zelf hun menselijkheid. “Niet (alleen) het klimaat zouden wij moeten redden, maar ook onszelf en de levende wezens van wier herkomst wij gemeenschappelijk afstammen.” (Eugen Drewermann)

(Tekst op de achterkant van het boek.)