Ga naar de inhoud
Home » Blog » God, waar bent U?

God, waar bent U?

God, waar bent U?

Eugen Drewermann/Martin Freytag
Oorspronkelijke titel: Gott, wo bist Du?
Vertaling Bert van der Woude
mei 2023 Uitgeverij Van Warven
ISBN 978 94 93288 74 4
200 pagina’s
€ 19,95

Nederland is het meest seculiere land ter wereld en de kerkgang is de afgelopen decennia drastisch gedaald. Niettemin wordt de vraag naar God nog steeds gesteld en is het zoeken naar zin belangrijker dan ooit. In ‘God, waar bent U?’ vertelt bijbeluitlegger en psychotherapeut Eugen Drewermann (1940) hoe hij in God gelooft en welke weg hij daarvoor heeft afgelegd en nog steeds gaat.

Voor Drewermann is het spreken over God per definitie een persoonlijke aangelegenheid. Je kunt het nooit los van je eigen leven over God hebben, alsof God objectief kenbaar zou zijn.

Net als in ‘Het geheim van Jezus van Nazaret’ antwoordt Drewermann in ‘God, waar bent U?’ op vragen van jongeren, maar net als zijn voorganger is dit boek geschikt voor iedereen die op zoek is naar een zinvolle omgang met het spreken over God in beelden, die betrokken zijn op de wereld van nu. Drewermann laat zien hoe die beelden en hun betekenis veel radicaler kunnen zijn dan de kerken hebben durven erkennen of in praktijk hebben gebracht. Met name het spreken over God binnen de christelijke traditie wordt in dit boek tegen het licht gehouden. Alle kernthema’s komen aan de orde, zoals Gods almacht, God ten overstaan van het menselijk lijden, God in het vuur van de religiekritiek, bidden tot God en God ervaren in deze tijd. Drewermann opent tenslotte een vergezicht met betrekking tot het interculturele en interreligieuze gesprek over God. Joden, christenen, moslims, boeddhisten en hindoes kunnen veel van elkaar leren.

Zo was iemand als Mahatma Gandhi een groot bewonderaar van Jezus van Nazaret. Zijn kritiek op christenen was alleen dat zij niet genoeg luisterden naar hun voorbeeld. Drewermann pakt in dit boek de handschoen op van allerlei vormen van kritiek en laat zien hoe mensen van verschillende levensovertuigingen in een eerlijk gesprek samen verder kunnen komen!

Fragment uit God, waar bent U?

1 reactie op “God, waar bent U?”

  1. Pingback: Boekverkoop | Studiekring Drewermann

Reacties zijn gesloten.